Derfor snakker alle om strøm akkurat nå

Alle snakker om strøm, men hvordan er situasjonen nå, og hvordan blir den fremover? Vår ekspert gir deg svarene og prognosene.

19. oktober 2022|Kjell Ivar Tungland|Lesetid 3 minutter
Kvinne lager mat og ser på telefonen sin

Året 2022 vil gå inn i historiebøkene som krevende på mange måter: krig i Ukraina, økende boligrente, inflasjon og ikke minst høye strømpriser.

– Spotprisen har steget kraftig. Særlig i Sør-Norge har det vært høye priser gjennom hele 2022. Vi trodde det var ekstremt i mai, og så har det blitt to-tre ganger høyere, sier strømekspert Kristian Fossum i Fortum.

Spotpris er markedsprisen på strøm. Strømmen blir kjøpt fra kraftbørsen Nord Pool av strømleverandører som Fortum, og spotprisen blir justert hver dag, time for time.

Hovedårsaken til de høye spotprisene er lite vann i magasinene i Sør-Norge.

– Nivået er lavere enn det noensinne har vært på denne årstiden. Når vi har en svak ressurs, det vil si lite vann og vind, går prisene opp for å begrense strømbruken og redusere eksporten, forklarer Fossum.

Krig og økte priser

Strømprisene har steget kraftig i Europa generelt i år, og hovedårsaken til det er krigen i Ukraina.

– Russland har vært en viktig leverandør av energi til Europa, men gassimporten er nå snart på nullpunktet. I tillegg er det økte priser på kull og høye CO2-kvoter, forteller Fossum.

Heldigvis har det vært en liten bedring nå i høst. Mye nedbør i Norge og Skandinavia i starten av oktober hjalp på både økningen i vannmagasinene og produksjonen av kraft her hjemme.

– Med lavtrykk kommer også vind, og da blir det alt på en gang. Derfor falt prisene i starten av oktober. Svingningene de siste ukene har vært helt ekstreme, fra 20 øre til 6,60 kroner per kilowattime.

Fuktig i nord

Norge består av fem strømregioner – tre i Sør-Norge, en i Midt-Norge og en i Nord-Norge. Mens det har vært tørt i sør, har det bokstavelig talt rent over i nord, noe som har gitt billig strøm.

– I Nord-Norge er magasinene fylt opp til vinteren, og det har vært så mye nedbør at vannet til tider har rent over. I tillegg er det masse vindkraft i nord. Med en tørr og kald vinter blir det en mer normalisering av prisen utover høsten og vinteren, sier Fossum.

– Utgangspunktet i sør er dårlig. I en normal vinter vil regn komme som snø i fjellene, og den nedbøren får vi ikke brukt før snøen begynner å smelte i april-mai. Mest sannsynlig vil europeiske kraftpriser styre bildet i Sør-Norge gjennom vinteren.

Tilbud og etterspørsel bestemmer strømprisen. Det betyr at prisen er billigere på tidspunkt der vi bruker mindre strøm, for eksempel på natta. Nå som de fleste gjør tiltak hjemme for å spare strøm, og etterspørselen etter strøm dermed blir mindre, vil den på sikt også bli billigere.

– Folk er flinke til å spare strøm, for eksempel ved å redusere bruken av varmekabler. Samtidig stenger store kraftkrevende industrier i Europa ned. Alle jobber for å bruke mindre strøm, og da vil markedet reparere seg selv, forteller han.

I balanse til våren

Selv om det fortsatt vil bli høye spotpriser gjennom vinteren, tror Fossum markedet kommer til å balansere seg til våren.

– Da vil forbruksreduksjonen bli så stor at kraftbalansen i Norge blir relativt god, og vi kommer derfor til å løsrive oss fra Europa i større grad. Vi vil da se et betydelig fall i prisene.

Les også: Mer vindkraft, mildere vær og mer nedbør – slik var strømåret 2020