6 strømsparetips for sommeren

Det er mye du kan gjøre for å holde strømforbruket lavt i sommermånedene.

1. juli 2021|Tobias Gausemel Backe|Lesetid 3 minutter
Dame som leser bok ved radiator

Endelig er sommeren her, og en lang og kald årstid ligger bak oss. Vinteren er en tid hvor vi varmer opp boligene våre mye og bruker mye belysning hjemme – vaner som kanskje er fort gjort å ta med seg inn i sommermånedene.

Selv om strømregningen gjerne er lavere om sommeren, er det noen særegne grep du kan ta for å redusere forbruket i den fine, varme årstida vi går inn i.

Vi har samlet sammen seks tips til hvordan du kan holde kostnadene nede og spare strøm i sommer.

1. Skru ned varmen

Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen, sparer du rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming? Ta deg gjerne en runde i boligen og sjekk om varmekildene kan skrus ned noen grader. Kanskje noen kan slås helt av? Vurder om varmekablene kan skrus av.

Har du varmepumpe trenger du ikke bruke den til nedkjøling – åpne heller vinduet og få frisk og god luft inn.

2. Dusj smartere

I likhet med oppvarming av bolig, går mye av strømutgiftene til oppvarming av varmtvann. Ta gjerne kortere og kaldere dusjer – det frister kanskje mer om sommeren når det uansett er varmt ute. Et annet godt tips er å senke temperaturen på varmtvannstanken fra standardinnstillingen på 75 grader til 70 grader. Lavere enn det bør du ikke ha, på grunn av faren for legionellabakterier.

Tips! Hva med å installere en sparedusj? Da kan du spare opptil 50 prosent energi i forhold til vanlige dusjhoder. Det kan fort bli noen kroner i løpet av et år.

Lurer du på hva strømmen din går til? Med Mitt Fortum-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se hva strømprisen er, smartlade elbilen din – og mye, mye mer. Les mer og last ned appen her.

3. Skru av krana – skikkelig

Visste du at en dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen? Derfor bør du sørge for å skru krana skikkelig igjen etter du har dusjet eller tappet vann. Skru den også gjerne over på kaldt vann. Husk at du heller ikke trenger å la krana stå på når du pusser tennene.

4. Vask klær på lavere temperatur og tørk utendørs

En vaskemaskin bruker like mye energi på å vaske en halvfull maskin som en full maskin, så fyll den opp før du tar klesvasken. Vask også på lavere temperatur – mange plagg kan vaskes på 30 grader og likevel bli helt rene. 90 prosent av energien som brukes av vaskemaskinen går til oppvarming av vannet, så derfor vil du ved å vaske klær i kaldt vann spare store mengder strøm.

Har du for vane å slenge klesvasken i tørketrommelen, kan du med fordel tørke klærne ute i det fine sommerværet i stedet – hvis du har mulighet. Da sparer du både penger og miljøet. Og hva er vel bedre enn nyvaskede klær og sengetøy rett fra snora? Klærne tørker også raskere ute enn inne – hvis alternativet er å dra frem tørkestativet.

5. Smarte tips på kjøkkenet

Bruker du ofte tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen? For å spare strøm kan du heller sette maskindøren på gløtt når vasken er ferdig, og la oppvasken lufttørke i stedet.

Et annet tips er å tine mat i kjøleskapet i stedet for i mikrobølgeovnen. Da tar du bare ut maten fra fryseren kvelden før du skal spise den og legger den i kjøleskapet.

6. Unngå standby-modus på elektriske apparater

Lar du ofte PC og TV stå på i standby-modus når du ikke bruker apparatene? Det kan bruke nesten like mye strøm som når de er i bruk, så husk å slå de av. Har du utelamper, trenger ikke disse å stå på like mye om sommeren når det er så lyst ute.

Skal du reise bort, bør du dra ut støpselet til både PC, TV, stereoanlegg, spillkonsoller og ladere. Da unngår du unødvendig strømforbruk, samtidig som du reduserer brannfare mens du er bortreist. Før du reiser bør du også skru av varmekilder og lys som ikke stå på.

Pssst … Visste du at også nettleien din blir lavere om du bruker mindre strøm? Lykke til med strømsparingen i sommer!

Med en god strømavtale fra oss i Fortum er du sikker på at du ikke betaler for mye. Du får en rimelig og forutsigbar strømavtale med 100 % fornøydgaranti!

Se våre strømavtaler