6 tips til trygg julebelysning

Er du usikker på om julebelysningen du har er trygg i bruk? Her er rådene du trenger for å gå en strålende jul i møte.

1. desember 2021|Tobias Gausemel Backe|Lesetid 3 minutter
Mor og barn pynter juletre

Å jul med dine glede og strålende lys! Vi elsker jul, og å lyse opp den mørkeste tida på året med glitrende lys – både ute og inne.

Men selv om desember er årets koseligste måned, er det også måneden det oppstår flest branner. Derfor er det ekstra god grunn til å ta en skikkelig status på julebelysningen før du går i gang med pyntingen.

Her er seks smarte tips til en sikker og trygg julebelysning:

1. Kontroller gamle julelys

Det er et år siden forrige jul, og en god stund siden du pakket bort julebelysningen. Derfor bør du sjekke de ekstra godt, og se nøye etter svimerker, misfarging eller brudd på ledninger. Det er også viktig å sjekke at alle lysene på en lenke eller på adventsstaken lyser likt, og at ingen blinker. Det kan være tegn på skade, og da bør pærene skiftes ut.

Hvis lyspærer og ledninger blir veldig varme, er det også tegn på at noe er galt. Da bør du få det undersøkt av fagfolk, eller kaste det. Sjekk også at alle lysene faktisk virker, hvis ikke bør du skifte pærer der det er mulig.

2. Bruk kun lys ute merket for utendørs bruk

Noen lys er laget for å være inne, mens andre lys tåler å være ute i vinterkulda. Har du planer om å pynte ute, bør du være sikker på at du har belysning som er egnet for utendørs bruk. Det gjelder både lys, ledninger og skjøteledninger. Bruker du en skjøteledning som er ment for innendørs bruk ute, kan det føre til strømgjennomgang og jordfeil, og i verste fall brann.

Ledninger og skjøteledninger til utendørs belysning, skal kun kobles til en godkjent utvendig stikkontakt. Den bør ha lokk eller deksel på, og være montert der den er minst utsatt for vær og vind. Trenger du flere stikkontakter ute, skal det monteres av en elektriker.

3. Spar penger med LED-pærer

Med riktige lyspærer sparer du både penger, og ikke minst minsker faren for brann. Gamle pærer varmer seg fort opp og utgjør en brannfare dersom du ikke passer på. LED-pærer derimot, egner seg godt til julebelysningen både inne og ute. De avgir ikke varm slike eldre julebelysning gjør, og bruker mindre strøm enn gamle pærer.

4. Ta ut stikkontaktene om natta

Julelys bidrar definitivt til å sette stemningen, men trenger ikke å stå på døgnet rundt. For å minske faren for brann, bør du slå av belysningen når du legger deg eller reiser bort.

Trekk ut stikkontaktene – ikke bruk pærene som brytere. Hvis du liker å komme inn i stua til strålende lys om morgenen, kan du for eksempel montere en tidsstyring som slår seg på ti minutter før du står opp.

5. Sjekk at julebelysningen er CE-merket

Det finnes masse nydelig julebelysning du kan kjøpe både i butikk og på nett. Men du bør alltid sjekke om lysene er riktig merket, og spesielt hvis du handler på nett.

Julebelysning skal være merket CE (Communauté Européenne). Merket betyr at produsenten garanterer at produktet oppfyller krav fra myndighetene, og at det derfor er trygt å bruke.

6. Unngå snubletråder

Når du henger opp belysningen, bør du sørge for at det ikke ligger skjøteledninger eller ledninger på steder som gjør at mennesker eller dyr kan snuble i dem. Det er jo ikke så gøy i seg selv, i tillegg kan slik slitasje være en brannfelle.

Skjøteledninger og grenuttak er det fint å støvsuge med jevne mellomrom, for å unngå at det samler seg masse støv i dem. Sjekk også at ingen ledninger ligger i klem i dør- eller vinduskarmer. En skadet ledning er brannfarlig, og kan fort ødelegge julestemningen.