5 utfordringer elbilister møter på om vinteren

Som elbilist bør du kjenne til disse fem vinterutfordringene – og hvordan du løser dem.

5. november 2021|Tobias Gausemel Backe|Lesetid 4 minutter
En rød bil i en vinterkledd skog

Den norske vinteren kan være krevende for alle bileiere. Elbilister slipper unna noen av utfordringene knyttet til bensin- og dieselbiler, men må samtidig ha kontroll på noen unike problemstillinger.

Her er fem hindre for en trygg og god elbilvinter, og tips til hvordan du unngår dem:

1. Batteriet blir tregere og rekkevidden kortere

En av de vanligste oppdragene for NAFs bilbergere er startproblemer om vinteren. Det skyldes at ytelsen på startbatteriet på en bensin- eller dieselbil reduseres såpass at det ikke klarer å dra i gang startmotoren.

Dette problemet har ikke elbiler ettersom de ikke har et startbatteri som skal dras rundt. I teorien kjører en elbil derfor like enkelt i vinterkulden som den gjør i sommervarmen.

Grunnen til at rekkevidden reduseres, er at prosessene i batteriet går tregere. Dermed går virkningsgraden til batteriet ned, samtidig som at bilen trenger like mye kraft for å yte som vanlig. På toppen av dette, går det mer energi til å holde bilen varm innvendig, og dekkene møter mer motstand på snødekte veier.

Løsning: Varm opp batteriet på forhånd.

Er du litt i forkant, kan du sørge for at de kjemiske prosessene i bilen ikke går like tregt. Plott inn når du planlegger å kjøre, og sørg for at bilen forvarmer batteriet og kupeen. Står bilen til lading, vil ikke batteriet tappes – med mindre oppvarmingen bruker mer strøm en ladingen gir, selvfølgelig. Hvis bilen ikke står til lading, må du huske på at forvarmingen stjeler av den gjenværende strømmen.

2. Også ladingen går tregere

Som allerede nevnt går det litt tregere i et kaldt batteri. Det gjelder også evnen til å ta imot lading. Her er det lett å bli frustrert – lengre ladetid, kjennes også på lommeboken.

Temperaturen har utrolig mye så si for ladetiden. En elbil med batteripakke i «normalstørrelse» kan forvente en ladetid på 30 minutter når det er 10 varmegrader ute. Ved nullgrader tar det 45 minutter å lade, mens det vil ta halvannen time når temperaturen er minus 10.

Løsning: Varm opp batteriet (og vent til det nærmer seg tomt) før du lader.

Det er verdt å gjenta: et varmt batteri fungerer bedre enn et kaldt. Det betyr også at et driftsvarmt batteri tar til seg mer strøm enn et kaldt. Siden du betaler per minutt når du lader fra en ladestasjon, kan du altså spare mange kroner på lade etter å ha varmet opp batteriet.

Les også: Hva er smartlading og hvor mye sparer du?

Du kan, som nevnt, varme opp batteriet før du kjører for å lade. Det er også mulig å kjøre batteriet varmt, men vær klar over at det kan ta nærmere to timers kjøring før batteriet oppnår driftstemperatur.

Glem heller ikke at elbilbatterier lader raskere når batteriprosenten er lav. Et annet sparegrep kan derfor være å vente med ladingen til batteriet er mellom 10 og 20 prosent.

Vil du redusere ladekostnadene dine uten å løfte en finger? Les mer om Smartlading fra Fortum her.

Les om Smartlading

3. Snø og kulde sliter på ladeutstyret

Snø, is, vann og kulde kan skade ladeutstyret. Det er det plenty av om vinteren, så derfor er det viktig å sette av litt ekstra tid til vedlikehold.

Løsning: Rengjør ladeutstyret og behandle det med omhu.

Du bør alltid fjerne snø og is fra ladeluken før den åpnes, slik at det ikke kommer inn til kontakten. Påse at det ikke er noe vann, is og snø mellom pluggen og kontakten. Fjern all synlig fukt med en ren og tørr klut, men unngå å bruke løsningsmidler, da det kan skade kontaktflatene.

Ladekabler kan også bli vanskeligere å håndtere når det er kaldt. Forsøk å håndtere de skånsomt, selv når de er stive og vanskelige å bøye.

4. Mer krevende kjøreforhold

Er du en av svært mange nye elbilister, har du kanskje ikke kjørt på vinterføre ennå. Men du har kanskje kjent på hvor kjapt det går fra stillestående til at bilen er i gang?

På en elektrisk motor har du tilgang til all kraft nærmest umiddelbart. Det kan være ekstra krevende når veigrepet er redusert, og glatte veier kan fort føre til farlige situasjoner.

Løsning: Bli vant med å kjøre på vinterføre.

Vi oppfordrer til å alltid kjøre forsiktig, men det er særlig grunn til å gjøre det om vinteren. Vær svært bevisst på at det skal lite til for at elbilen din skyter fart, noe som kan være risikofylt ut av lyskryss og inn i rundkjøringer.

Å kjøre ekstra forsiktig om vinteren kan også ha økonomisk fordeler. Ved å kjøre jevnere, og da unngå kraftig og hyppig akselerering og bremsing, sparer du energi. Dermed kan du gå lengre mellom hver lading og spare overraskende mye penger.

5. Vinterdekkene slites raskere

Det er en kjensgjerning at elbiler gjerne er noe tyngre enn sammenlignbare bensin- og dieselbiler. I tillegg har en elektrisk motor raskere kraftoverføring, som vi snakket om ovenfor.

Begge disse forholdene gjør at dekkene slites raskere. På eldre dekk kan også gummien ha blitt tørrere, noe som også har innvirkning på grepsegenskapene.

Løsning: Sjekk vinterdekkene nøye.

Før du bytter vinterdekk, bør du sjekke dem nøye. Kravet er at vinterdekkene skal ha en mønsterdybde på minst tre millimeter, men NAF anbefaler minst fire millimeter. Hvis du er usikker på om mønsteret er dypt nok eller om egenskapene fortsatt holder mål, bør du ta kontakt med en profesjonell dekkaktør.

Det er også verdt å påpeke at rullemotstanden også har noe å si for energibruken, og dermed påvirker rekkevidden til elbilen. Derfor kan det være lurt å undersøke om dekkene er optimale for din bil, for eksempel hvis du har piggdekk (som gir mer rullemotstand) i stedet for piggfrie.

Vil du redusere ladekostnadene dine uten å løfte en finger? Gjør strømavtalen din smartere med Smartlading fra Fortum her.

Les om Smartlading