Faktura og betaling
Spørsmål og svar om faktura og betaling.
Spørsmål og svar om faktura og betaling.
På Min side og i appen vår kan du blant annet:
Ordningen innebærer at hvis den gjennomsnittlige spotprisen der du bor blir over 87,5 øre per kWh (70 øre ekskl. mva.) i løpet av en måned, kompenserer staten for en viss del av strømprisen over dette nivået.
Du trenger ikke gjøre noe for å få kompensasjonen, beløpet vil bli automatisk trukket fra nettleien din på regningen fra netteieren din.
Staten kompenserer for 80 prosent av strømprisen over 87,5 øre per kWh.
I mai dekker kompensasjonen 80 % av gjennomsnittsprisen over 87,5 øre/kWh (inkl. mva) i det prisområdet husholdningen er.
*Merk at det er NVE som regner ut de offisielle tallene for strømstøtte, og avvik kan derfor forekomme.
Les mer om kompensasjonsordningen her.
📱 Lurer du på hvor mange kWh du bruker i måneden? Det får du full oversikt over i appen vår!
Ta kontakt med ditt lokale nettselskap dersom du lurer på noe. Det er nettselskapene som har ansvaret for å administrere ordningen, og kompensasjonen trekkes fra på regningen for nettleie.
Du finner også mer informasjon om ordningen hos Reguleringsmyndigheten for energi (RME).
Kunder med Lik Betaling vil få strømstøtte på lik linje med kunder som ikke har Lik Betaling. Strømstøtten trekkes fra på faktura fra din netteier. Hvis faktura fra netteier er inkludert i faktura fra Fortum Strøm, vil strømstøtte bli tatt hensyn til i beregning av ditt månedlige Lik Betaling-beløp. Du kan se strømstøtten på det faktiske forbruket på faktura som ligger vedlagt Lik Betaling fakturaen.
Det er din lokale netteier som er ansvarlig for den fysiske leveransen av strømmen.
Dersom strømbruddet ikke skyldes sikringsfeil i eget bygg kan du sjekke nettselskapets hjemmeside for oversikt over registrerte strømbrudd og eventuelt ta kontakt med selskapets vakttelefon for å melde inn strømbruddet.
Usikker på hvilket nettselskap som drifter strømnettet i ditt område? På side 2 av din strømregning finner du navn og kontaktinformasjon til ditt nettselskap.
Synes du strømregningen din var unormalt høy? Det kan være flere grunner til det. Noen ting kan du påvirke selv, mens andre drives av været og strømmarkedet. Her er noen av årsakene:
Strømprisene på kraftbørsen (spotpris) og forbruket ditt varierer gjennom året. For eksempel bruker de fleste mer strøm til oppvarming om vinteren. På grunn av høyere etterspørsel i strømmarkedet er prisene normalt også høyere om vinteren, spesielt når det er kaldt og tørt. Samtidig kan kalde perioder og lite nedbør føre til høyere strømpriser også andre tider av året – ikke bare om vinteren.
Etter et 2020 med historisk lave strømpriser, ble 2021 et rekordår for høye strømpriser på strømbørsen. Gjennomsnittet for 2021 på Østlandet ble på litt over 105 øre − nesten ni ganger høyere enn snittet for hele 2020 – og det høye prisnivået har fortsatt utover i 2022.
Til sammenligning forventes snittprisen å ligge på rundt 50 øre i løpet av et «vanlig» år på Østlandet.
Mye av forklaringen er at det over tid har vært lite regn, det er derfor mindre vann i vannmagasinene til kraftprodusentene enn normalt. Det har også vært lite vind, som har gitt lite av den billige vindkraften.
Samtidig er det ikke bare været som påvirker strømprisene våre her hjemme. Norge er tilknyttet kraftmarkedet i resten av Nord-Europa, hvor gass og kull fortsatt er en viktig del av kraftproduksjonen. Er gass og kull dyrt, og tilhørende CO2-kvoter dyre, blir strømprisen ute i Europa høy. Siden Norge er tilknyttet samme kraftmarked, med import og eksport av strøm, blir også prisen på strøm fra norske kraftprodusenter høyere.
Les også: Derfor er strømprisene så høye i år (2021)
Begrensninger i overføringskapasiteten (hvor mye strøm nettet kan frakte fra et område til et annet) gjør også at de sørligste prisområdene i Norge (Oslo, Kristiansand og Bergen) i større grad enn de nordlige og billigere prisområdene (Molde, Trondheim og Tromsø) har en strømpris som for tiden ligger nærmere det den er i landene rundt oss.
Les også: Slik fungerer strømmarkedet.
På Min side og i appen vår kan du se hva strømprisen er i dag, og hva den blir i morgen – time for time. Har du en spotprisavtale kan du dermed spare penger ved å flytte noe av strømforbruket ditt over til timer av dagen der prisen er lavere.
Vil du dykke dypere ned i spotprisen og strømmarkedet, kan du besøke kraftbørsen Nord Pool sine hjemmesider.
Hvor mye strøm du bruker varierer gjennom året. Det er vanlig å regne at omtrent 70 prosent av strømforbruket går til elektrisk oppvarming og varmtvann. Strømforbruket ditt øker derfor vanligvis i kalde vintermåneder sammenliknet med varmere tider.
Strømforbruket øker også dersom man kjøper noe nytt som bruker mye strøm, for eksempel elbil, varmekabler eller lignende. Familier med barn bruker ofte mer strøm til varmtvann og klesvask enn før.
Du kan logge inn på Min side eller i appen vår for å se forbruket ditt og for å sammenligne med tidligere perioder.
Vil du lese mer om strømsparing? Du finner gode sparetiltak tilpasset deg og din bolig under Sparetiltak-fanen på Min side og appen.
Vi fakturerer nettleie for mange av landets netteiere, sammen med kostnaden for strøm fra oss. Dette kan gjøre at totalsummen på fakturaen er høyere enn du er vant til. Hva som er nettleie og hva som er strøm kommer tydelig frem på fakturaen din.
Les mer på Fortumbloggen: Hva er forskjellen på strøm og nettleie?
Les også: Dette må du vite om den nye nettleiemodellen
For å få en forklaring på hvorfor akkurat din faktura er høyere enn forventet, anbefaler vi deg å kontakte vår hyggelige kundeservice, så finner vi ut av det sammen.
Du vil normalt motta faktura i den andre eller tredje uken i hver måned. Du trenger ikke bekymre deg dersom fakturaen ikke har kommet til vanlig tid, da den i noen tilfeller kan komme senere. Du kan også se dine fakturaer på Min side eller i appen vår.
Du vil motta faktura i nettbanken rundt andre uken i hver måned. Du trenger ikke bekymre deg dersom fakturaen ikke har har kommet til vanlig tid. Den kan i noen tilfeller komme senere. Du kan også se dine fakturaer på Min side eller i Mitt Fortum-appen.
Ja, hvis du har behov for det, kan du be om betalingsutsettelse.
Du kan utsette fakturaen din selv, både på Min side og i appen vår.
Du kan også kontakte vår kundeservice på telefon 21 49 49 49 eller e-post, hvis du heller vil det.
Ja, det gjør det. Som følge av forsinket betaling vil rente på 10,75 % per år påløpe på utestående beløp fra fakturaens forfallsdato fram til hele beløpet er betalt.
Påløpt forsinkelsesrente vil bli lagt på neste faktura.
eFaktura betyr at du mottar en elektronisk faktura til nettbanken din, i stedet for å motta en papirfaktura i posten. Dermed slipper du å betale et tillegg på 69 kr for papirfaktura. Alle detaljer for betalingen er allerede ferdig. Alt du trenger å gjøre er å godkjenne den for betaling. eFaktura takker du ja til i nettbanken din.
Med AvtaleGiro betales fakturaen automatisk, direkte fra kontoen din. Betalingen din vil alltid skje automatisk på forfallsdagen, så du trenger ikke å bekymre deg om påminnelsesavgifter og sen betaling.
Har du bare Avtalegiro sender vi fortsatt en fakturakopi i posten til deg. Om du vil slippe tillegget for papirfaktura på 69 kr, anbefaler vi at du oppretter eFaktura (eller e-postfaktura) i tillegg til AvtaleGiro.
eFaktura må du takke ja til i nettbanken din. Har du takket ja til eFaktura i nettbanken din, vil du motta fakturaen fra oss som eFaktura.
Det er enkelt å motta fakturaen via epost. Da kommer den direkte til din e-postadresse hver måned, i god tid før forfallsdagen. E-postfakturaen ser ut akkurat som papirfakturaen, men du slipper å betale et tillegg for papirfaktura.
Send oss en e-post og oppgi ditt kundenummer eller fakturanummer. Du finner begge disse på fakturaen din. Angi også hvilken e-postadresse du vil ha fakturaen sendt til.
Er det noe du ikke er fornøyd med, vil vi gjerne at du tar kontakt med oss. Ring oss på 21 49 49 49 eller send oss en e-post, så gjør vi alt vi kan for å løse det sammen med deg.
Har du vært i kontakt med oss uten å få løst saken din, har du mulighet til å klage til elklagenemnda.no.
I strømmarkedet har du som forbruker flere aktører det kan klages til:
Fortum er sertifisert i ordningen Trygg Strømhandel. Dersom du mener at vi ikke opptrer i henhold til sertifiseringsordningen, kan du rapportere dette. Se energinorge.no/trygg-stromhandel.