14 spørsmål og svar om LED-lys

De gamle glødepærene og halogenpærene er borte. Her er alt du må vite for å velge riktig LED-lys.

Lesetid 6 minutter
Tre lyspærer som lyser

Hva er LED-lys?

LED står for Light Emitting Diode. Det norske ordet er «lysdiode». Det er en helt annen og mye mer energieffektiv teknologi enn glødepærer og halogenpærer.

Til deg som lurer på hva «lysdiode» egentlig betyr: En diode er, ifølge Store norske leksikon, «en elektrisk komponent som gjør at elektrisk strøm kun kan gå i én bestemt retning». Lysdioder lages med halvledermaterialer som utstråler et farget lys når det går strøm gjennom dem. En LED-lampe eller LED-pære består av mange slike lysdioder. Les om lyspærer og lysdioder hos Store norske leksikon om du vil sammenligne teknologiene.

Lurer du på hva strømmen din går til? Med Mitt Fortum-appen kan du følge med på strømforbruket ditt fra time til time, se hva strømprisen er nå, smartlade elbilen din – og mye, mye mer. Les mer og last ned appen her.

Er LED nytt?

Lyspæren – altså glødepæren – har eksistert i mer enn 150 år og er blitt selve symbolet på en god idé eller oppfinnelse. Men også LED-lys er faktisk en relativt gammel oppfinnelse, med røtter helt tilbake til 1960-tallet. De er lenge blitt brukt for eksempel i infrarøde lys i fjernkontroller. Likevel er det først nå nylig at LED-lys er blitt avanserte og kraftige nok til at de egner seg til å brukes til belysning.

Jeg finner ikke lenger glødepærer eller halogenpærer i butikken – er de blitt forbudt?

Ja. Den gamle glødepæren ble faset ut i seks faser frem til 2016, mens halogenpærene ble utfaset fra 2018. Regelverket kommer fra EU, og er også innført i Norge.

Må jeg bytte ut lampene mine for å bruke LED-pærer?

Nei. LED-pærer kan kjøpes med samme sokkel som glødepærer (de vanligste er E27 og E14) slik at de kan settes rett inn i lampene du allerede har. Det kan derimot hende at du må bytte dimmer. Mer om det lenger ned.

Hvorfor er LED-pærene så dyre?

LED-pærer koster som regel fortsatt mer enn glødepærene gjorde, men det blir neppe dyrere for deg med LED totalt sett. Med glødepærer opplevde man at «lyset gikk» i ett sett, mens LED-pærer på sin side kan ha en levetid på mange år før de må skiftes. LED-pærene er også billigere i drift, ettersom de bruker mye mindre strøm.

Hvor mye mindre strøm bruker de?

I glødepærer sender man strøm til en metalltråd der spenningen møter motstand, slik at tråden blir varm og begynner å gløde. Derfor var det slik at jo høyere watt (W) – som egentlig handler om hvor mye strøm pæren bruker – dess kraftigere lys. Dette er lite effektivt.

LED-pærer kan oppnå samme lysstyrke med langt færre watt. Derfor bruker man heller Lumen (lm), måleenheten for lysstyrke, for å bedømme hvor kraftig pæren er. (Se tabell nedenfor for en sammenligning mellom watt og lumen). For eksempel en Philips LED-pære som gir 806 lm, som er i det øvre sjiktet av det som vil tilsvare en 60W lyspære, bruker selv kun 8W. Eller en standard Clas Ohlson LED-pære, som ikke oppgir lumen, men er «tilsvarende 40W», bruker selv 6W. I begge tilfeller bruker de kun rundt 15 prosent så mye strøm som en tilsvarende kraftig glødepære.

Er LED mindre brannfarlig?

Ja. Ettersom LED-pærene trekker så mye mindre strøm, blir det også mye mindre varme. Dermed reduseres brannfaren.

Gir LED dårligere lys enn glødepærer?

Nei. Eller, det spørs hva du mener med «dårligere» – og hvilken pære du velger. LED-lys kan i dag være like kraftige, eller kraftigere. Og det finnes nå LED-pærer som imiterer det samme utseendet og varmen som i en glødepære.

Når du skal velge LED-pære, bør du ta stilling til pris og levetid, men også lysstyrke og fargetemperatur. Les videre for å lære mer konkret hva du skal se etter.

Hvordan velger jeg lysstyrke?

I stedet for watt skal du med LED-pærer se etter antall Lumen (lm), som er måleenheten for lysstyrke.

Ifølge Lyspæreguiden – en informasjonskampanje støttet av Klima- og miljødepartementet – kan du forholde deg til følgende når du sammenligner lysstyrken i glødepærer og LED:

25 watt : 220-250 lm
40 watt : 410-470 lm
60 watt : 700-805 lm
75 watt : 920-1055 lm

Hva med fargetemperaturen?

LED-lyset har rykte på seg for å være hardt og kaldt, men det er ikke nødvendigvis sant lenger. Man har i dag mange valgmuligheter når det kommer til fargetemperaturen. Dette måles i kelvin (K). Jo høyere tall, dess kaldere er lyset.

Ifølge NRK beta, som har skrevet en lengre artikkel om dette, har man rundt 3200 kelvin i en stue opplyst med glødepærer. Et tall rundt 3000 eller lavere gir altså et «varmt», oransje-aktig lys, som fra glødelamper eller stearinlys. Ute i solen er fargetemperaturen omtrent 5600 kelvin. Tall fra dette området og oppover gir et mer kaldt, blåaktig lys. Se etter dette når du velger LED-pære.

Det finnes også «smarte» LED-lys der du kan endre styrken, temperaturen og til og med fargen på lyspærene (glem oransje, prøv lilla!) via en mobilapp. Det kommer vi tilbake til.

Hva om jeg synes LED-lampene er stygge, og foretrekker utseendet på de gamle glødepærene?

En LED-pære består som sagt av mange lysdioder, og ettersom disse ikke nødvendigvis er så fine å se på, bruker de fleste LED-pærer ugjennomsiktig glass. De er typisk matte og hvite, og ikke klare og gjennomsiktige slik som glødepærene. Men liker du ikke disse matte, hvite pærene, har vi gode nyheter til deg: Det finnes nå et stadig voksende utvalg av LED-pærer som imiterer glødepærens utseende og varme lys.

LED-pærer med klart glass og synlige «glødetråder» kalles gjerne LED filament-pærer – eller «dekorpærer», rett og slett. De kommer i mange former og fasonger og er ofte mer enn pene nok til å være synlige og brukes uten lampeskjerm.

Kan alle LED-pærer dimmes?

Nei. Hvorvidt pæren er dimbar, er oppgitt på pakken eller i nettbutikken.

Du må også ta hensyn til at en mange dimmere som er ment for glødepærer, ikke lenger vil fungere godt med LED. Det er fordi dimmeren er laget for å sende så og så mange watt med strøm til glødepæren – men LED-pæren bruker rett og slett for lite strøm til at den fungerer med dimmeren. Ifølge DinSide er wattstyrken som regel oppgitt på transformatoren.

Det finnes også «smarte» LED-lys som kan settes i hvilken som helst sokkel uten dimmer, men som likevel kan dimmes fra en app på mobilen.

Når de sier tusenvis at timers levetid, hvorfor ryker LED-pærene likevel? Kan det være tegn på på feil på anlegget?

Hvis du ofte opplever at LED-pærene ryker, kan det bety at du har feil spenning i nettet eller for eksempel at du bruker pærer i en dimmer uten at de er laget for å være dimbare. For å feilsøke og finne ut av problemet bør du konsultere en elektriker.

Hva menes med «smarte» lys?

Smart belysning betyr at du kan kontrollere lyskildene dine – for eksempel skru dem av og på, dimme eller endre temperatur – gjennom en mobilapp, eller med stemmekommandoer. Det finnes flere systemer på markedet, hvorav noen av de mest kjente er Philips Hue, Lifx og Ikea Trådfri. Lysene er tilkoblet til mobilen eller smarthjemmet gjennom WiFi eller Bluetooth. Smarte lys kan dimmes og som regel kan du endre temperaturen på lyset. Noen pærer kan også endre farge fullstendig.

Lurer du på hva strømmen går til? Med Mitt Fortum-appen kan du følge med på strømforbruket ditt fra time til time, se hva strømprisen er time for time, smartlade elbilen din – og mye, mye mer.

Last ned appen