Syv ting du bør sjekke inne og ute før vinteren kommer

Regntunge dager og lite vedlikehold kan føre til kostbare skader på boligen din i løpet av høsten. Her er syv lure forholdsregler du kan spare mye på.

11. oktober 2021|Tobias Gausemel Backe|Lesetid 3 minutter
Vann som fosser ut av en takrenne i en regnstorm

Høstsesongen melder sin ankomst, som også betyr at kulde og dårlig vær straks står for tur. Mellom 2010 og 2020 betalte norske forsikringsselskap ut rundt 30 milliarder kroner i erstatning for værskader, hvor blant annet vannskader står for de største ødeleggelsene.

Men, det er ikke bare ekstremvær og lave temperaturer som er viktig å tenke på de neste månedene. Både hus og hage er sårbare for slitasje og skade under vinterhalvåret, og viktige vedlikeholdsoppgaver i huset blir ofte nedprioritert når arbeidshverdagen inntreffer etter sommeren.

Før mørketiden inntreffer og vi trekker oss innover fra hagen, kan en grundig sjekk og noe vedlikehold i boligen og på uteområdet spare deg for mye arbeid senere, og ikke minst for vesentlige utgifter.

Under har vi samlet syv små og store tips som vil forberede deg og hjemmet ditt for høstsesongen:

1. Skru av utekranen

Hageslange med snø på

Utekranen burde definitivt være øverst på listen over prioriteringer før høstsesongen.

Denne må stenges og tømmes for vann, slik at du unngår at frosten inntreffer og sprenger rørene. Dette kan føre til alvorlige lekkasjer inn i huset. Det er også verdt å sette hageslangen i boden eller innendørs, slik at gummimaterialet ikke tar skade av kulden.

2. Sjekk avløp og sluk

At høsten er preget av regnvær kommer nok ikke som et sjokk for noen av oss, men på grunn av klimaforandringene vil styrtregn, kraftig nedbør og flom forekomme oftere. Av den grunn kan det lønne seg å holde et øye med sluk og avløp for å sørge for at vannet har fritt leide.

3. Se etter lekkasjer i taket

Takarbeid er blant de tyngre vedlikeholdsoppgavene man finner i en bolig, men å ta turen opp for å se etter sprekker og skader i takstein og beslag kan spare deg for vesentlige utgifter og hindre større ødeleggelser. Ta gjerne en titt på innsiden også, hvor mørke flekker og skygger er vanlige kjennetegn på vannskader.

Om du ikke kan utbedre eventuelle skader nå, bør du lage en plan om å ta det til våren.

4. Husk takrennene

Når du først er der oppe – ikke glem takrennene!

Det anbefales å rense takrenner for løv og rusk minst én gang i året for å hindre tilstopping av nedløp. Går det tett her, kan vannet samle seg og fryse til, som kan føre til at rørene sprenges. Her kan det fort lønne seg å montere en løvrist for å hindre at det tettes så lett.

5. Gå over stikkontakter og varmekilder

Å gå over stikkontakter og varmekilder i boligen en gang iblant er en god vane for å forhindre brann, spesielt nå som vi går inn i vinterhalvåret, og igjen henter frem de elektriske ovnene våre.

Ekspertene anbefaler å sjekke støpselet på elektriske apparater for såkalt varmgang, som kjennetegnes ved brune eller misfargede flekker rundt pinnene på støpselet. Komfyr, tørketrommel og varmtvannsbereder er gode eksempler på apparater du burde sjekke støpselet på et par ganger i året.

6. Sett inn potter og krukker med planter

Vurder om potter og krukker med planter i seg burde settes inn før kulda kommer. Krukker med våt jord kan nemlig sprekke dersom det fryser til, da jorden utvider seg.

7. Rydd bort grill og hagemøbler

Etter at utemøblementet har gjort sin nytte for sommeren, kan det være fint å rydde både grill og stoler bort fra hagen før høststormene kommer. I tillegg til at snøen kan skitne til møblene, kan også lette hagemøbler (gjerne de av plast) bli tatt av vinden og føre til skade på uteområdet.

Bonustips:

  • Gi møblene en kjapp vask og påfør eventuelt olje eller annen impregnering før du rydder dem bort. Da er de rene og pene innen våren kommer tilbake!
  • Beskjær busker og hekker for sunnere planter
  • Vask over gressklipper og grill slik at de er klare for våren
  • Rengjør markisene dine før du ruller dem inn for sesongen