Dette må du vite om nettleie

1. juli 2022 ble det innført en ny nettleiemodell i Norge. Nå lønner det seg for deg som kunde å spre strømforbruket gjennom døgnet, og vi står klare med smarte løsninger som hjelper deg med nettopp det.

Ny nettleiemodell

Den 1. juli 2022 trådte ny prismodell for nettleie i kraft for alle norske strømkunder. Med den gamle modellen ble nettleien din kun påvirket av antall kilowattimer du brukte, men fremover vil nettleien bestå av to deler: et kapasitetsledd og et energiledd.

Kapasitetsleddet er et fastbeløp per måned som beregnes etter hvor mye strøm du brukte samtidig i løpet av timene med høyest forbruk forrige måned. Hvor mange timer som skal tas med i beregningen, er opp til hvert nettselskap. 

For eksempel vil kapasitetsleddet hos Norges største nettselskap Elvia beregnes ut fra gjennomsnittet av de tre timene du brukte mest strøm, fordelt på tre ulike dager.

Energileddet er et beløp per kilowattime, som er rimeligere på natten (22:00–06:00) enn på dagen (06:00–22:00). Noen nettselskaper vil i tillegg også ha rimeligere energiledd i helger og på helligdager.

Nettleiemodellen er lik over hele landet, men prisene vil variere fra selskap til selskap. Informasjon om priser og beregning av kapasitetsledd finner du på hjemmesidene til nettselskapet som eier og drifter strømnettet der du bor.

Hvordan påvirker dette deg?

I praksis betyr dette at du belønnes med rimeligere nettleie dersom du sprer strømforbruket ditt mer jevnt gjennom døgnet og forbruket reduseres i de periodene det er mest belastning på nettet.

Slik får du lavest mulig pris på kapasitetsleddet

Det viktigste tiltaket er å unngå å bruke for mye strøm samtidig. Hvilket pristrinn du havner på, bestemmes av timene du brukte mest strøm  – ikke gjennomsnittet av samtlige timer gjennom måneden. Kapasitetsleddet har ulike pristrinn, og de fleste forbrukere befinner seg på et av de tre første trinnene: 0–2 kW, 2–5 kW og 5–10 kW. Ligger du for eksempel på pristrinn 2, har du altså brukt gjennomsnittlig 2–5 kilowatt per time de timene du brukte aller mest strøm på en gang.

I Mitt Fortum-appen kan du sjekke hvilke timer i måneden du har høyest forbruk, også kalt effekttopper.

Det vil for eksempel lønne seg å legge middagslaging, oppvask, klesvask og dusjing til ulike timer i døgnet. 

Lader du elbil hjemme, vil det være lurt å legge lading til natten og å skru ned ladehastigheten dersom du har mulighet til det. Vår Smartlading-tjeneste sørger for at du automatisk lader bilen når prisen er lavest, og det er som regel i løpet av nattetimene.

Har du varmestyring i boligen din, vil det også lønne seg å starte oppvarming grytidlig om morgenen når øvrig forbruk er lavt og strømmen ofte er billigst. Smart varmestyring fra Fortum kan hjelpe deg med dette.

Slik får du lavest mulig pris på energileddet

Lader du elbil hjemme og/eller bruker programmerbar varmestyring, vil det lønne seg å benytte perioden mellom kl. 22:00–06:00 til dette. Noen nettselskaper har redusert pris på energileddet også i helger og på helligdager, og da vil det for eksempel lønne seg å vente til helgen med klesvasken.

OBS! Unngå bruk av elektriske apparater og lading av elektroniske enheter mens du sover. Unntaket er elbil-lading med brannsikkert ladeutstyr.

Ny nettleiemodell – informasjonsvideo fra Energi Norge

Hvordan hjelper Fortum deg med å bruke strøm smartere?

Full oversikt med app og Min side

Som kunde av Fortum har du alle verktøy du trenger for å få oversikt og ta kontroll over strømforbruket ditt. Gjennom Fortum-appen og Min side på fortum.no får du en energirapport om forbruket ditt, du har time-for-time-oversikt over hvor mye strøm du bruker, du kan se hva som bruker mest strøm i boligen din og sammenligne forbruket med lignende husholdninger. Du kan også se strømprisen time-for-time i dag og i morgen slik at du kan planlegge forbruket ut fra det.

Last ned appen fra App Store eller Google Play.

Lad elbilen smart

Vår Smartlading-tjeneste sørger for at du automatisk lader elbilen din når prisen er lavest. Smartlading reduserer ladekostnaden med opptil 20 % og hjelper deg med å legge lade-forbruket til nattetimene. Aktiver Smartlading på Min side.

Energirådgivning

Som Fortum-kunde drar du nytte av vår ekspertise, innsikt og erfaring når det gjelder alt som er strøm-relatert. Gjennom Fortum-appen, våre bloggartikler og nyhetsbrev får du tilgang til strømsparetips, råd om energioptimalisering av bolig, informasjon om strømpriser, innovasjon av nye smarte løsninger og mye mer. I tillegg står vårt kundesenter klart til å hjelpe deg med svar, råd og assistanse.