gjennomsnittlig familie som ser på strømforbruk

Gjennomsnittlig strømforbruk

Lurer du på hva gjennomsnittlig strømforbruk ligger på? Og hva ditt eget strømforbruk burde være?

Strømforbruk varierer fra bolig til bolig og antall medlemmer av husstanden. Basert på din boligtype, kan det gjennomsnittlige strømforbruket ditt se slik ut:

Enebolig

Estimert strømforbruk for frittstående bolig: ca 25 000 kWh per år.

Rekkehus

Estimert strømforbruk for et rekkehus: ca 17 000 kWh per år.

Leilighet

Estimert strømforbruk for en gjennomsnittlig leilighet: ca 11 000 kWh per år.

I tillegg til dette er det viktig å huske på at det er mange andre faktorer enn boligtype og størrelse som påvirker det gjennomsnittlige strømforbruket. Det kan være antall mennesker som bor i boligen, hvor gammel boligen er og hvordan boligen blir oppvarmet.

Hva bruker mest strøm i boligen?

I gjennomsnitt hadde en norsk husholdning i 2016 et strømforbruk på 16 000 kilowattimer strøm i året, eller et snitt på 1 333 kWh i måneden. Husk at det er vanlig å ha et høyere forbruk på vinterhalvåret og et lavere forbruk på sommerhalvåret.

Se hva som bruker mest strøm i boligen

Ha kontroll på strømforbruket ditt

strømforbruk over tid

Den enkleste veien til en lavere strømregning er ved å tilpasse strømforbruket ditt. Ved å laste ned Fortum-appen eller å logge inn på Min Side så får du full oversikt over ditt strømforbruk. 

Du kan se hvor mye strøm du har brukt både i kilowattimer og i kroner, time for time, dag for dag eller måned for måned. Du kan sammenligne forbruket ditt mot tidligere år eller måneder, mot boliger som ligner din egen, og se om forbruket ligger over eller under forventet forbrukt, basert på din boligprofil og se hva strømmen går til.

Du vil også finne tilpassede strømsparingstips til deg og din bolig, samt mye mer nyttig informasjon. 

Les om Fortum-appen

Spar strøm enkelt

Å spare strøm er ikke bare bra for lommeboken din, men har også en positiv påvirkning på miljøet. Her finner du noen enkle tips og smarte tjenester som vil hjelpe deg med å spare strøm.

Les mer om strømsparing

Ofte stilte spørsmål om strømforbruk